Startpagina | Laatste nieuws

Jaarlijks op 4 mei worden in Hoogkerk de doden herdacht die omgekomen zijn in de 2e Wereldoorlog en worden er kransen gelegd bij het monument aan de Boeierssingel.

Ochtendprogramma

Op donderdag 4 mei organiseert de Historische Vereniging Hoogkerk in samenwerking met de  heer Auke Noordhof om 11.00 uur op de begraafplaats aan de Kerkstraat een kranslegging ter nagedachtenis aan de vijf omgekomen Engelse bemanningsleden van de Lancasterbommenwerper, die op 23 mei 1944 bij Dorkwerd verongelukte, en aan de twee Canadezen, die op 15 april 1945 sneuvelden bij de bevrijding van Groningen.
Bestuursleden van de Vereniging Nationale Feesten Hoogkerk leggen namens de inwoners van Hoogkerk bloemen.

Avondprogramma

De VNFH organiseert op 4 mei een Stille Tocht vanaf het Suikerplein naar het monument aan de Boeiersingel. Dit jaar, 72 jaar na de bevrijding, herdenken wij de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog.

Belangstellenden komen om 19.30 uur op het Suikerplein samen. De Stille Tocht wordt daar geformeerd om via de Middenweg en de Schouwstraat naar de Boeiersingel te lopen.
Snarespelers van Show & Marchingband Cadans en leden van de scouting Woudlopers-Kipling begeleiden de plechtigheid.

Voorafgaand aan de 2 minuten stilte om 20.00 uur wordt een gedicht voorgelezen door een inwoner van Hoogkerk. Na het gedicht klinkt de Last Post, gespeeld door Marcel de Bruin.
Na de 2 minuten stilte wordt het Wilhelmus gespeeld als eerbetoon en respect aan de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Bestuursleden van de Vereniging Nationale Feesten Hoogkerk leggen een krans namens de bewoners van Hoogkerk. Er worden bloemen gelegd namens de Stichting 4 mei Herdenking Groningen. Ook worden bloemen gelegd door o.a. bestuursleden van de Historische Vereniging Hoogkerk en de scouts. Leerlingen van verschillende scholen uit Hoogkerk lezen na de kranslegging gedichten voor.

Uiteraard kan iedereen daarna bloemen neerleggen bij het monument.

Na afloop van de plechtigheid is er gelegenheid voor het nuttigen van een kop koffie of thee in Elim.