4 Mei / 5 mei

Jaarlijks op 4 mei worden in Hoogkerk de doden herdacht die omgekomen zijn in de 2e Wereldoorlog en worden er kransen gelegd bij het monument aan de Boeierssingel.

Tijdens deze herdenking zijn er een aantal gedichten voorgedragen

Vrijheid

Vandaag staan wij hier samen in vrijheid maar dat was tijdens de oorlog wel anders. Er was veel pijn, verdriet en angst. Je kon niet veilig naar buiten, of even iets halen bij de winkel. Kinderen konden geen kind zijn, niet spelen op straat of gewoon naar school. Mannen en vrouwen gingen in het verzet, voorkomen dat de bezetters het land overnamen. Hulp bieden aan mensen die moesten onderduiken. Gevaar voor eigen leven, angst om opgepakt te worden. Als je opgepakt werd was de kans klein, dat je je familie ooit weer terug zou zien. Je werd naar een gevangenis, werkkamp of concentratiekamp gebracht. Met de kans om niet meer terug te komen, overleden door ziekte, uitgehongerd of vermoord. Jonge jongens werden ingezet om te vechten, vechten tegen de vijand. Met kracht, moed en alles wat ze hadden, vechten voor de vrijheid, waarbij opgeven geen optie was. De strijd was heftig en heeft veel slachtoffers geëist Helaas kunnen we niks meer betekenen voor de doden. Het minste wat we kunnen doen is hun herdenken en dat we nooit, maar dan ook nooit mogen vergeten, wat deze mensen voor ons hebben gedaan. En dat wij nu mogen leven in Vrijheid.
Ilse Tiesma en Sophie Wiersema
Groep 8 Kindcentrum Anne Frank Hoogkerk

Oorlog

Terwijl het verhaal wil dat het verteld en voorbij is, maar het breekt af zeker, het is mij verteld en verteld maar nog Ik zie die grijze beduimelde foto maar nog is het gras weer groener dan gras en de bloesem weer witter dan bloesem in die grijze tuin moet het oorlog zijn geweest in die man, die vrouw, dat kind in dat grijze gras onder die grijs bloeiende boom het is mij verteld en verteld hoe zij daar hadden moeten verdwijnen, worden weggevoerd in goederentreinen, nooit terugkomen terwijl het verhaal wil dat het verteld en voorbij is - maar het breekt af zeker, het is mij verteld en verteld hoe vrede weerkeerde maar nog is er geen andere foto dan deze waarin het nog moet.

Rutger Kopland

Voorgedragen door Rens Ridderbos


Angst
Gebroken levens
Verdriet Stilte in huis Trauma
Het blijft jaren bij je
Pijn Als een kogel door je heen
Oneerlijk
Niet alles meer mogen
Stress
Komt er ooit een eind aan?
Alleen
Andere mensen missen
Bezet

Je voelt je klein
Hoopvol
Kijk naar voren

Gedicht gemaakt door de leerlingen van groep 7 en 8 van de Rehobothschool, voorgedragen door Benjamin Doornbos.

-------------------------------------------------------------------

Mijn opa

Op 4 mei herdenk ik de koloniale oorlog in Indonesië, omdat mijn opa en vader als KNIL-militairen op dienstbevel naar Nederland kwamen.

Mijn opa was militaire politie bij de KNIL van het voormalige Nederlands-Indië. Als kind herinner ik me mijn opa als een stille man, hij was niet spraakzaam. Hij vertelde weinig over zijn verleden.

Toen ik wat ouder was, hoorde ik van mijn moeder verhalen over zijn ervaringen in het voormalige Nederlands-Indië en hoe zij tijdens de tweede Wereldoorlog onder de Japanse bezetting leefden.

Hoe moeilijk het voor hen was om aan eten te komen. Hoe zwaar het leven was toen mijn opa op 1 april 1949 werd vastgehouden op het eiland Borneo en hoe mijn oma en andere vrouwen hun mannen in het interneringskamp hebben bezocht.

De vrouwen brachten eten naar het kamp, maar de bewakers weigerden het te geven en toen zijn ze in opstand gekomen en uiteindelijk kregen te toegang om eten te brengen, dit beeld is bij mijn moeder als tiener altijd bij gebleven.

Omdat mijn opa zijn verleden niet kon delen, kan ik me alleen maar inbeelden wat hij allemaal heeft moeten doorstaan. In 1951 kwamen KNIL-militairen en hun gezinnen naar Nederland, waaronder mijn opa en oma en hun kinderen en sindsdien heeft hij zijn oorlogstrauma voor zichzelf gehouden.

Toen mijn oma in 1972 overleed, ging mijn opa naar de Molukken op familie bezoek, maar kwam niet meer terug. Hij is daar gestorven. De Molukse geschiedenis is niet erg bekend onder

Nederlanders. Om die reden wil ik stilstaan bij alle KNIL-militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gediend en niet meer in ons midden zijn.

Els Hallatu-Pattinama.

 

 

Het is 2024,

Hier waar ik nu ben heerst er vrede en stilte

Vrede die niet iedereen kent. Vrede die iedereen wenst, jong of oud, arm of rijk.

Wij staan vandaag stil bij alles wat er in het verleden is gebeurd. Bij al die mensen die zijn gedood om hun afkomst wie je was, en hoe je er lichamelijk uit zag.

We staan stil bij al die mensen die oprecht de waarheid hebben gesproken met hun kinderen en andere medemensen.

Wij staan stil voor deze mensen die hun leven hebben gegeven om te strijden voor de vrijheid en het vaderland waar we nu in leven. Laten we waakzaam zijn dat deze gebeurtenissen niet weer herleven.

Er voor elkaar zijn. dit is een schreeuw uit mijn Hart naar alle mensen om mij heen.

Zelf wil ik dit over de hele wereld heen schreeuwen.

Leef niet alleen om geld en bewerk de aarde naar een vruchtbare aarde voor de toekomst van ons nageslacht voor iedereen….WIE JE OOK BENT.


Cor Roeters

Dodenherdenking donderdag 4 mei 2024 in Hoogkerk

 

Zaterdag 4 mei 2024
19.30 uur Aanwezig zijn bij Bloemenmozaiek om de genodigden op te wachten: Ceremoniemeester Tineke van den Berg en leden van VNFH
19.48 uur De stoet formeren
19.50 uur Klokgelui en in gepaste tred naar het monument lopen
19.55 uur Installeren rond het monument
19.56 uur Gedicht door inwoner Hoogkerk
19.58 uur Stoppen klokgelui
19.58 uur Trompettist
20.00 uur Twee minuten stilte
20.02 uur Trompettist (Wilhelmus 1 couplet)
20.04 uur Kransen/bloemen leggen door bestuur van de VNFH, bestuursleden van de Historische Vereniging Hoogkerk, afgevaardigde gemeente/nationaal 4/5 mei comite, wethouder Eelco Eikenaar en gemeenteraadslid Hans de Waard. De bloemen worden aangereikt door leden van de scoutinggroep de Woudlopers Kipling

20.06 uur Kinderen van de basisscholen lezen een gedicht voor. Ze leggen na het lezen een bloem bij het monument
20.15 uur Gedicht door inwoner Hoogkerk
20.20 uur Afsluiting door Tineke van den Berg
Aansluitend leggen belangstellenden bloemen onder geluid van de snarespelers